Menü

​Nyaklánc régen és most

​Nyaklánc régen és most

Érdekességekkel foglalkozó rovatunkban elsőként nézzünk kicsit vissza a múltba. Habár oldalunkon számtalan gyönyörű ékszerrel találkozhat, jó lehet időnként tudni, hogy korábban milyen ékszereket viseltek a nők és a férfiak. Mai cikkünkben erről lesz szó röviden...

A nyakláncok már az ókori kultúrákban is jelen voltak, sőt, afrikai területeken is előszeretettel viselték azokat. Napjainkban is akadnak olyan törzsek, amelyek bár ruhát nem viselnek, de nyakláncot igen. Kezdetben a nyaklánc viselése elsősorban rituális, szakrális szereppel bírt, de nem volt ritka az sem, hogy státuszszimbólumként szolgáltak az ékszerek. Mindkét nem viselte már akkoriban is a nyakban hordható, igényes darabokat, de tény, hogy az évek alatt sokat változott azok megjelenése.

A középkorban a drágakövekből készült nyaklánc típusok gyakran olyan árkategóriát képviseltek, amely már egy-egy kastély ellenértékével vetekedett. A 20. században új lendülete kapott a nyaklánc készítése, viselése, hiszen egy sor új alapanyagot felfedeztek. A nemesfémek, az igazgyöngy éppen úgy egyre népszerűbbé váltak, mint a kristályok, az arany, az ezüst és a különféle ásványok. Ha napjainkban ajándék vásárlásán gondolkodik, akkor érdemes a nyaklánc kínálta lehetőségeket kihasználnia.

Nem csak a hagyományos megjelenéssel bíró darabok mellett teheti le a voksot, de a manapság rendkívül népszerű Swarovski kristály felhasználásával készült nyaklánc típusok is remek választásnak bizonyulnak. Az ékszer hétköznapokra éppen úgy alkalmas, mint különleges eseményekre. Tegye megjelenését tökéletessé egy jól megválasztott nyaklánc viselésével! Kiemelheti öltözékét, arcát segítségével, vagy a fülbevalóval összhangban levő nyakékkel harmóniát teremthet külsejét illetően. Különleges darabokkal stílusossá tehető bármilyen ruha.

Tartalomhoz tartozó címkék: érdekességek nyaklánc