Menü

Innen tudhatod, hogy eredeti-e a Swarovski kristály!

Innen tudhatod, hogy eredeti-e a Swarovski kristály! Ma már sajnos szinte mindent hamisítanak, így ez alól nem jelent kivételt a Swarovski kristály sem, aminek óriási előnye, hogy még a legjobb másolatok is fényévekre vannak az eredetitől, ezáltal a nem túl gyakorlott szemek is hamar kiszűrik, ha csak egy gyenge hamisítvánnyal van dolguk. Természetesen amennyiben a kétely felmerült, számtalan egyéb módszerrel ellenőrizhetjük, hogy valóban hamis-e a kérdéses Swarovski.
Ha egészen aprócska strasszokról beszélünk – mint amilyen az 1,4 milliméteres ss3-as vagy az 1,8 milliméteres ss5-ös –, akkor az első árulkodó jel az lehet, ha a kristály nem akar megfelelően csillogni. Egy Swarovski kristály ugyanis minden esetben szépen csillog, mondhatni a szivárvány minden színében pompázik – méghozzá nem csak fény felé fordítva, hanem rossz fényviszonyok között is.

További árulkodó jel lehet még, ha a kristály alsó felére helyezett fólia nem olyan élénkszürke, mint az eredeti Swarovski kristályoknál, hanem inkább mattabb, sötétebb, amolyan középszürke színárnyalatú. Az ilyen termékek a legtöbb esetben mindig hamisítványok, de pont ebből kifolyólag nem is rendelkeznek olyan csillogással, mint a hattyús logóval ellátott eredeti termékek.

Ami ezen felül árulkodó lehet még a kisebb Swarovski kristályoknál, az a sima felület hiánya. Akadnak ugyan már egészen profi másolatok, de a legendásan simára csiszolt felületet még senki sem tudta elérni, hiszen egyrészt a technika nem ismert, másrészt pedig annyi időt emésztene fel, hogy amiatt már a másolt kristályokat sem lehetne olcsóbban adni.

Általánosságban kijelenthető, hogy a hamisított Swarovski kristály felületet recésebb, de sokkal inkább érdesebb, egyenetlenebb felülettel rendelkezik, amit tapintással, de egy hagyományos nagyítóval is könnyen meg lehet állapítani. Utóbbi egyébiránt főként a ragasztható kristályokra igaz, hiszen a vasalható strasszok hátulja még az eredeti Swarovski kristályok esetében is rücskösebb és sötétebb, méghozzá a hőre olvadó ragasztótól. Minden más esetben azonban az elhangzottak gyanúra adhatnak okot! Léteznek sajnos nagyon gyenge utánzatok is a piacon, amelyek egyszerű plexi kövek, és alufóliaszerűen csillogó alsó résszel rendelkeznek.

Ez is nagyon árulkodó lehet! Ha egy kicsit alaposabban is szeretnénk belefolyni a témába, egy eredeti Swarovski kristály minden esetben 14 lapra csiszolt felülettel rendelkezik. Ha nagyobb kövekről van szó – például ss20 felettiekről –, abban az esetben a 14 lapos csiszolás szabad szemmel is tökéletesen kivehető, illetve megszámlálható.

Ha még ezek után is kételyeink merülnének fel a Swarovski kristály eredetiségével kapcsolatban, akkor szintén bizonyossággal szolgálhat a méret. Egy Swarovski strassz ugyanis a gépi csiszolás miatt csak és kizárólag minimális méretbeli eltéréseket mutathat társaihoz mérten, ami igaz a magasság és a szélesség tekintetében is.

A cég egyébiránt tovább nehezítette a hamisítók munkáját, miután egy újabb, minden eddiginél forradalmibb csiszolási formát álmodott meg, aminek köszönhetően a legújabb Swarovski kristályok nem csak minden korábbinál kimunkáltabbak, hanem minden eddiginél szebben csillognak is. Trükkös módszer továbbá a Swarovski eredetének bizonyításában, ha nagyító alatt megvizsgáljuk a kristályok éleit. Ezeknek ugyanis mind a gyöngyöknél, mind a strasszoknál sebészi pontossággal, egy pontban kell összefutniuk, a pontos illeszkedés tehát elengedhetetlen. Ha minimális eltérést is tapasztalunk, szinte biztosan hamisítvánnyal van dolgunk!

Forrás: nemesfemvizsgalo.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: swarovski kristály