Menü

Így tisztítsuk a Swarovski kristályokat!

A Swarovski kristályok az elegancia megtestesítői, éppen emiatt speciális bánásmódot is igényelnek viselőitől. Már magára a tisztításra is nagy gondot kell fordítani, azonban ami ennél is fontosabb, meg kell előzni, hogy a drága kristályok bekoszolódjanak.

 

Ha ugyanis hosszú évekig, sőt évtizedekig szeretnénk élvezni a Swarovski kristályos ékszereink csillogását, akkor ne csak éjszakára és fürdéskor vegyük le őket, hanem parfümözés, sminkelés, hajlakkozás és krémezés közben is, mert ezek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek károsíthatják a kristályt magát, de még inkább a ragasztást. Ha ékszerünkből kiesik a kristály, és azt látjuk, hogy a ragasztás helye zöldes, netán sárgás, akkor biztosak lehetünk abban, hogy valamilyen kozmetikum idézte elő a problémát.

Fontos ezen felül odafigyelni az ékszer tárolására is! Fontos, hogy minden esetben olyan kis dobozban, de feltétlenül zárt helyen tároljuk a Swarovski ékszereket, Swarovski fülbevalókat, amelyekben nem karcolódik, nem porosodik, és belül puha, szivacsos anyag veszi körül.

Konkrétan a tisztítást természetesen nem kell túlzásba vinni, de bizonyos időközönként érdemes áttörölni a kristályokat egy-egy puha és száraz ronggyal, amelyek a káros szennyeződést távolíthatják el a Swarovski kőről. Erre azért van szükség, mert a mikroszkopikus szennyeződések akár komoly sérülést is okozhatnak a kristályon! Természetesen amennyiben makacsabb szennyeződés került az ékszerre, abban az esetben egy kicsit többre lesz szükség. A rongy ilyen esetben is fontos, de kell hozzá valamilyen tisztítószer. A leghatásosabb erre az esetre a speciális kristálytisztító alkohol mellett a hagyományos ablakmosó. A rongy esetében egyébiránt fontos, hogy a műszálas és szöszölős textileket kizárjuk, helyettük inkább használjunk tiszta pamut kendőt. Tökéletesen megfelel a célnak a szemüvegek tisztításához használatos törlőrongy.

A fentiek alól kivételt képeznek a bevonatos Swarovski kristályok, amelyek érzékenyebbek a tisztításra. Esetükben vagy tiszta vizet használjunk, vagy szimpla mosogatószeres vízbe áztassuk őket néhány percre. Ha az ékszer sok apró kőből tevődik össze, akkor célszerű lehet egy puha kefét használni hozzá, célszerű például valamilyen gyerekfogkefét venni erre a célra, amivel a kövek között lerakódott szennyeződést is kíméletesen eltávolíthatjuk. Ha nem konkrét ékszerekről, hanem Swarovski kristályfigurákról van szó, azokkal érdemes még nagyobb körültekintéssel eljárni, és minden esetben valamilyen puha rongyot használni, hogy a felület ne karcolódjon. Célszerű továbbá beszerezni hozzá egy cérnakesztyűt, hogy elkerülhessük az ujjlenyomatokat,

Fontos továbbá betartani néhány általános alapszabályt is azzal kapcsolatban, hogy mit ne tegyünk a Swarovski ékszerek tisztításakor. Mivel a gyártó általában ródiumozza az ékszereket – ez többnyire a foglalatokra igaz –, ezért az ultrahangos ékszertisztító alkalmazása szigorúan tilos. Ettől ugyanis a bevonat lepattoghat, ezáltal például az orvosi fém alatti rézötvözet tűnik elő, amit már javítani vagy korrigálni sem lehet. Hasonló okokból nem szabad forrásban lévő vizet sem használni a Swarovski kristályos ékszerek tisztításához, valamint kerülni kell az ammóniatartalmú tisztítószereket, amit gyakran kereskedelmi forgalomban kapható ékszertisztítók is tartalmazhatnak. Az ammónia ugyanis szintén károsítja a bevonatot, amivel javíthatatlanul tönkretehetjük ékszereinket.

Forrás: nemesfemvizsgalo.hu