Menü

Az olívaolaj olívából van, de miből készül a Swarowski kristály?

Az olívaolaj olívából van, de miből készül a Swarowski kristály?

Gyerekkoromtól kezdve érdeklődve figyelem a körülöttem lévő világot, mindig érdekelt az egyes mindennapokban használt termékek milyen utat járnak be, amíg eljutnak hozzánk. Nincs ez másképp a kedvenc Swarowski kiegészítőimmel sem.

Számos terméken kap helyet

Számtalan kirakatban találkozom a Swarowski kövek megbabonázó csillogásával, ami nem meglepő, hiszen a márka évente általában két új kollekcióval jelenik meg a piacon, melyek között a divatos, extravagáns és a klasszikus irányvonalat képviselő darabok egyaránt megtalálhatóak. A kövek nemcsak a fülbevalók, nyakláncok, valamint karkötők ékeként, hanem a táskákon, órákon is fellelhetőek, ami nem csoda, mivel a ragyogásuk rengeteg női tekintetet vonz. De hogyan jutnak ezek a hattyúval fémjelzett, tökéletesen sima felületű kristályok a kirakatokba?

Az ásványok több milliárd évesek

A drágakövek közül egyesek élő anyagból jönnek létre (például a gyöngyök, borostyán, korall), többségük viszont ásványi anyag, melyek több milliárd évvel ezelőtt alakultak ki a föld mélyén. Az ásványok föld folyamatos kihűlésével, illetve kémiai változásokkal jöttek létre, a kristály forma pedig a magma gyors megszilárdulásának következménye. A színeket egyrészt a kristály vegyi összetétele, másrészt a benne található atomok elhelyezkedése határozza meg, melyek módosítják az áthaladó fényt: az „ezerszínű” kristályok a fénysugarak különböző elhajlásának köszönhetően alakulnak ki. A kövek kemény anyagúak, amire szükség is van, hiszen ennek hiányában nem lehetne őket csiszolni. Ezt a tulajdonságot egyébként egy tízes skálán mérik – viszonyításképpen: a körmünk a kettes, a kés pengéje ötös, egy kristály hetes, míg a maximális tízest a gyémánt kapja.

Swarowski, a kövek luxus kategóriája

A Swarowski különlegessége a finom megmunkálásban rejlik, amit a cég alapítója (Daniel Swarowski) által kifejlesztett gépekkel érnek el.  A kövek a története szerintem lenyűgöző, ami újra és újra eszembe jut, amikor rápillantok a Swarowski kristályokkal díszített karkötőmre. Az egyszerű ékszer a luxuson, nőiességen túl számomra egyet jelent a kitartással és az állandó fejlődéssel.

Tartalomhoz tartozó címkék: swarovski kristály