Menü

​Az arany karkötőről részletesen

Az arany talán a legnépszerűbb ékszer alapanyag, hiszen a legtöbb esetben ezt használják fel a gyűrűkben, fülbevalókban, nyakláncokban, mint nemesfémet. A karkötők esetében is igen népszerű választás, mivel rendkívül jól néz ki és szimbólum is lehet. Miért is lett azonban olyan népszerű az arany az idők során?

Az emberiség már rendkívül régóta ismeri ezt a nemesfémet. Talán sárga színe, talán csillogása miatt lett oly népszerű az ékszergyártásban, amikor először megismerték nemesfém jellegét. Az arany azért fontos számunkra, mert értékes ékszereket, karkötőket lehet belőle készíteni, amelyek, sokak számára társadalmi pozíciót jelölnek. Sokan nem tudják, de önmagában az arany nem alkalmas az ékszer készítésre, mivel rendkívül puha és könnyen deformálódik.

De az ékszer készítéshez, a mindennapi viselésre alkalmas ékszerek megalkotásához az aranyat más fémekkel kell ötvözni. Bizonyára te is láttál már milliós bilétával ellátott arany ékszereket, karkötőket a boltok kirakatában. Ezek bizony nem 100%-ban készülnek nemesfémből. Az aranyékszerek finomságát a benne található színarany és a felhasznált ötvözőanyag arányában adják meg, amelyből kiderül, hogy milyen mértékben tartalmaz például az adott arany karkötő nemesfémet.

Erre később megalkották a karát mértékegységet, amely manapság a legelfogadottabb módszer az arany értékének kimutatására. A vásárlók a kereskedelemben a karátszámok alapján tájékozódhatnak, amelyek az előbb említett arányt szemléltetik. A karátokat te is könnyedén átválthatod százalékos, vagy inkább ezrelékes formába is. 1 karát körülbelül 41.666 arany ezreléknek felel meg, amely természetesen a karátszámmal növekszik. A 24 karát a színtiszta aranyat jelenti.

Az arany karkötők ritkán készülnek 24 karátos formában, mivel mindennapi használatra lettek tervezve, ezért érdemes kicsit megerősíteni az ékszer szerkezetét ebből az okból kifolyólag. Ha érdekelnek az ékszergyártás fortélyai, akkor rengeteg hasznos információ található az interneten, ahol manapság bármit megtalálhatsz egy kis keresgéléssel.

Tartalomhoz tartozó címkék: karkötő swarovski karkötő