Menü

​A fülbevaló viselésének története

​A fülbevaló viselésének története

Napjainkban, amikor elég csak néhányat kattintani a világhálón, és máris kiegészítők, ékszerek széles választékával találkozunk, nehezen tudjuk elképzelni, hogy volt idő, amikor az ékszerek viselése nem volt mindenki számára természetes. Sokáig társadalmi státuszszimbólumként jártak a kivételezetteknek, vagy egy-egy uralkodói család sajátosságainak számítottak.

Nem volt ez másként a fülbevaló kapcsán sem, s míg manapság a néhány száz forintos bizsuktól a féldrágaköveken keresztül az aranyig és a Swarovski kristályokig számos alapanyag áll rendelkezésre, addig az ősi leletek ezeknél jóval természetesebb alapanyagú fülbevaló típusokról tanúskodnak. Akkoriban nem csak a nők viseltek fülbevalót, hanem a férfiak és a gyermekek is, szintúgy, mint az ókorban, amikor a mindennapi viselet szerves részét képezték azok. Az ókorban kifejezetten divatosnak számított a félhold alakú ékszer és fülbevaló.

A középkorban európai területeken főként a mutatós, díszes fajták voltak elterjedtek, ám Nyugat-Európában nehezen vetették meg ezek lábukat. Az olasz reneszánsz idején a hatalmas gyöngyök és drágakövek felhasználásával készült fülbevaló volt elterjedt, ezt viselték a hölgyek, s így csavarták ujjaik köré a férfiakat. A 17.századra a gyöngyök helyett már kizárólag a drágakövek voltak a keresettek, a fülbevaló hátulja pedig zománcozott kivitelben készült. Az igazán értékes darabokhoz a kézművesek gyakran használtak fel elefántcsontot és teknősbékapáncélt. Különösen népszerűek és híresek voltak a francia ékszerkészítők, akiktől messze földről rendeltek igényes darabokat.

A Napkirály idején a három kis drágakőből készült inga volt a divatos, majd egy évszázaddal később ezt váltotta fel a briliáns, mely fülbevaló és nyakék gyanánt is elterjedt. A napjainkban is kapható lógós fülbevaló típusok a rokokó idején váltak sokak kedvencévé, a klasszicizmus idején pedig inkább a letisztult, egyszerű darabok voltak népszerűek. A korszakokat követve a biedermeier-korszak főként az aranyból, színes kövek felhasználásával készült fülbevalók jellemezték. A nyolcvanas évek harsány darabjai ma is megtalálhatóak a szaküzletek kínálatában, de gyakorlatilag minden korszakból maradt valami, ami napjainkban is kedvelt.

Tartalomhoz tartozó címkék: fülbevaló swarovski fülbevaló